Vårda din kära båt!

Bland dagens tidningar och TV-nyheter kan man konstatera att det årliga vintersolståndet precis slagit ner som en klar blixt från himmel. I och med detta kan man också konstatera att vi numera går mot en ljusare vardag vilket med andra ord resulterar i årets kortaste dag om man ser till antalet ljustimmar.

Redan långt innan landets många istäcken ens hunnit smälta, börjar majoriteten av Sveriges båtägare att drömma sig bort mot en varm och ljummen sommarkväll ute till havs. Möjligtvis är det tillgången till den vackra skärgården, friheten eller rentav en ny och praktfull båt att få tillfälle att visa upp. För en båtägare innebär försäsongen mycket slit och arbete innan det är dags för sjösättning och sjöliv. Med ett bra förarbete av sin båt och rätt produkter spar man både tid och slitsamt arbete.

Sjösättningen gör mödan värdVinterupplagd båt

Grundreceptet för en ökad livslängd stavas förarbete och åter förarbete. Mycket av själva förarbetet handlar om att slipa bort rester och i vissa fall måla på ny bottenfärg på båtens skrov. Här kan en betydande del av miljöfarlig flagnande avväxtfärg samlas upp och tas om hand av båtägare. Ett noggrant förarbete av sin båt bidrar inte enbart till att lyfta en båtägares miljömoral. Här finns också en chans till att se över eventuella sprickor och andra typer av skavanker som annars lätt kan påskyndas när väl båtsäsongen är i full gång.

I dagens välsorterade båttillbehörsaffärer som till exempel swedish rope finns alltifrån miljömärkta båtanpassade färger till ekologiskt tillverkade tampar och tross till fartyg. Det är av lika stor betydelse att se över viktiga båttillbehör som att segla med ett välfungerande och polerande skrov genom kobbar och skär.

Under varma och fuktiga perioder ute till havs fungerar små enkla medel som avfuktare till att jaga bort illaluktande stank och hålla båtens durk samt för fri från hög fuktighet.

Scroll to top