Spara värme i hemmet

För att värna om miljön är det viktigt att spara på värmen i huset. Man kan välja miljösmarta alternativ för att värma huset, men man kan också göra ett gäng saker för att inte onödig värme ska dras.

831031-thermostat

Det finns en rad olika saker man kan göra i hemmet för att vara extra snäll mot miljön. Vi har till exempel skrivit tidigare om att man kan byta till bergvärme i hemmet. Man kan även välja andra miljövänliga sätt att värma upp huset som till exempel solenergi eller vindkraft. Men innan man funderar på hur man ska värma upp sitt hus, kan man göra en del saker för att inte dra så mycket värme från allra början.

Tips för att spara värme

Till exempel så kan man sänka temperaturen i sitt hus någon grad. Sänker man värmen i sin bostad med bara en grad, gör detta mycket för miljön och man får dessutom ungefär fem procent lägre kostnad för uppvärmningen. Man kan även passa på att sänka värmen i huset, kanske till bara 15 grader, när man är bortrest. När man inte är bortrest kan 21 grader i vardagsrummet och 18 grader i sovrummet vara bra temperaturer att utgå ifrån. Har man ett bra styr- och tegelsystem hemma får man ett jämnare och skönare inomhusklimat, samtidigt som man spar på värmen. Mycket av ett hus värme försvinner ut genom taket. Har man en dålig isolering på till exempel vinden, kan så mycket som 15 procent av värmen försvinna. Därför är det väldigt viktigt med en bra isolering. För att behålla värmen inne i huset kan man även se till att täta dragiga ytterdörrar och fönster. Läs mer.

Stäng dörren och vädra smart

Ett tips som kanske låter självklart men som är mycket värdefullt är att alltid stänga dörren så fort man gått ut eller in, så att kylan inte sprider sig i huset. Vill man ha öppen dörr för att vädra ut och få in frisk luft, kan man stänga av värmen i huset under tiden.

Scroll to top