Spara pengar – byt till miljövänlig uppvärmning

Att byta ut metoden som du använder för att värma upp ditt hem har flera potentiella fördelar. Du hjälper inte bara till att minska på skadliga utsläpp utan kan också spara stora pengar på att byta till ett miljövänligt alternativ.

Marknaden för miljövänliga och kostnadseffektiva metoder för att värma upp hem har exploderat under de senaste 10-15 åren. Det är en utveckling som skett parallellt med att tekniken både för att bygga och värma upp hus blivit mycket bättre. Det finns till och med de som argumenterar för att ditt hem med rätt förutsättningar skulle kunna värmas upp av en TV-apparat. Det är dock en bit kvar innan den tekniken blir allmängods, i brist på det finns det andra alternativ du kan byta till. Det bästa kan vara luftvärmepumpar av det slag som säljs av https://20grader.se/luftvarmepumpar/luft-luft och andra företag.

Miljövänliga uppvärmningsalternativ

  • Bergvärme/jordvärme

Investeringskostnaden för bergvärme är hög initialt men driftskostnaden är låg och det kräver inte mycket underhåll. Dock kan det vara så att du behöver tillstånd från kommunen, dessutom krävs berggrund och el. Jordvärme fungerar på ett liknande sätt som bergvärme men kostar inte riktigt lika mycket. Det kräver dock att du har en stor tomt samt kräver mycket arbete för att installeras.

  • Pellets

Pellets består av pressat träspill. Om du värmer upp huset med olja är pellets en utmärkt ersättare eftersom det enkelt går att bygga om oljepannan till en pelletspanna.

  • Solpaneler

Solpaneler är förmodligen det bästa valet för miljön. Nackdelen är dock att solpaneler behöver kompletteras med något annat alternativ för att värma upp hemmet ordentligt under vinterhalvåret. Utöver det är den initiala kostnaden relativt hög.

  • Luftvärmepump

Att installera en luftvärmepump går snabbt och är billigt jämfört med andra alternativ. Luftvärmepump kan sörja för uppvärmningen i ett helt hus eller användas som komplement för att värma upp till exempel altaner eller uterum.

luftvärmepumpVarför är luftvärmepump bäst?

Alla alternativen ovan är miljövänliga och kostnadseffektiva. Vissa av alternativen kräver dock större investeringar för att installeras. Luftvärmepumpen sticker dock ut i och med att det är den metod som går snabbast och är billigast att installera. Den går också att kombinera med en annan tekniksektor som är på frammarsch: smarta hem. Med några enkla handgrepp kan du styra temperaturen i ditt hem från en app i mobiltelefonen.

Scroll to top