Renovera fönstren för ett mer energieffektivt hus

Tätning av fönster

Att installera en luftvärmepump är ett av de bästa sätten att minska hemmets energiförbrukning. Men det finns också annat som du kan göra. En åtgärd för att spara energi är att renovera fönstren. Tänk bara på att det även krävs energi för att tillverka nya fönster.

På sajten http://www.fonsterrenoveringstockholm.se/ kan du läsa om hur du kan renovera fönster, karm och båge för att minska husets energiförbrukning. Det kräver lite arbete, men har också den fördelen att man inte behöver köpa nya fönster. Tillverkningen av fönster kräver ju energi även den, och det är viktigt att spara energi även i tillverkningsledet.

Enklare renoveringar kan du göra själv. Om du behöver byta någon del av fönstret är det dock klokt att ta hjälp. I den här filmen från Skansen visas hur du renoverar ett fönster som behöver ny färg.  Du kan även besöka exempelvis Bötterumsmässan, som hålls i september, för att lära dig mer. Läs mer om förra årets mässa här.

Glöm inte inomhusluften!

Många tror att det bästa man kan göra för att täta en fasad är att göra fönstren tätare. Det är förvisso sant att många fönster släpper ut en del värme genom drag. Om det rör sig om ett gammalt hus, som inte har någon annan ventilation, spelar fönstren, i kombination med skorstenen, en viktig roll för att få inomhusluft av bra kvalitet. Luften kommer in genom glipan mellan fönsterbåge och karm, och försvinner ut genom skorstenen. Att göra fönstret helt tätt ge sämre inomhusluft, och i värsta fall orsaka flera hälsoproblem.

Att göra en mer omfattande fönsterrenovering kan kosta en del pengar, men eftersom du gör en energieffektivisering kan du räkna med att få tillbaka pengarna på några års sikt. I Vindelns kommun, nordväst om Umeå, ska kommunens fastigheter renoveras till en kostnad av 42 miljoner kronor. På tolv år kommer dock effektiviseringen att vara intjänad, säger det kommunala bostadsbolagets VD till P4.

Scroll to top