Hög luftfuktighet inomhus

Vad sker när det är hög luftfuktighet eller längre tid i våra hus och lägenheter? Och vad kan du göra för att förbättra inomhusluften?

Vill du ha en bättre luft hemma? Kanske en mindre fuktig luft för att förhindra att fuktskador uppkommer. Då är en luftfuktare för bättre inomhusklimat ett bra val, en sådan håller rätt luftfuktighet inomhus året om, oavsett om det är en fuktig sommar eller en riktigt torr vinter.

Dålig inomhusluft påverkar hälsan

Boverket går det att läsa mer om riktlinjer för luft och ventilation i bostäder. Där skrivs det bland annat om hur frisk luft inomhus är väldigt viktigt för vår hälsa, och det finns både regler och system som ska se till att ventilationen och luften håller en hög kvalitet. Dålig ventilation påverkar nämligen hälsan negativt, och kan även orsaka mögel- och/eller fuktskador på hus och lägenhet. På Svenska Yle kan du läsa mer om mögelallergi, som är en dold sjukdom.

Mögel på vägg och innertak i badrummet, och kondens på insidan av sovrumsfönster, är tecken på att ventilationen inte fungerar eller är otillräcklig – Boverket

Den relativa luftfuktigheten kan mätas

För att se till så att du får till en bra inomhusluft inne kan du dels använda dig av en luftavfuktare men även se till att du har rätt typ och rätt utformat ventilationssystem, att byggmaterialet är ett genomtänkt val samt att bygget har gått till så att det är fuktsäkert. I bostäder bör den relativa luftfuktigheten ligga på mellan 30 % och 70 %, vanligaste nivån inne är dock mellan 20 % och 40 %. Under vintern är det torrare och på sommaren högre. Vid högt fukttillstånd kan materials egenskaper förändras eller så kan det uppkomma mikrobiell tillväxt på materialytor – så som mögel. Du mäter luftfuktigheten med en sensor för att få reda på hur det ser ut hemma hos dig och om du behöver göra någon typ av åtgärd för att höja eller sänka luftfuktigheten.

Ett fuktigt fuskbygge

I Svenska Dagbladet går det att läsa om hur ett par nyligen blev grundlurade på en våning vid Stureplan, där det visade sig att allt var fuskbyggt, som ett fuktigt skal av bara råbetong under allt det vackra. Våningen kostade flera miljoner och ser nu ut som en bunker med uppbrutna golv och väggar, fukt som rinner rakt in från trädgården och gör hemmet obeboeligt.

Paret köpte lägenheten med uteplats under sommarens peak, när det blommade och var vackert både ute och inne. Sedan flyttade de in mot hösten, när regnet och kylan kom. Med fuktgenomslag längst alla ytterväggar och avsaknad av ventilation var snart drömmen om det nya hemmet krossat. De insåg tillslut att bostadsrätten helt var tvungen att byggas om. Det var från den bergiga innergården som vatten rann ner i en kraftig sluttning mot altanen och in i lägenheten, genom en nymålad vägg. Mögel växte längs väggarna och parketten förstördes. Nu har grundmurarna utomhus grävts upp för dränering och hela uteplatsen har byggts om, men det är fortfarande en pöl av vatten inne i bostaden. Dessutom fanns ingen friskluft till något av rummen och imkanal samt frånluft i badrummet saknades. Helt klart ett rent amatörmässigt bygge, med fusk, fel och slarv i varenda detalj.

 

 

Scroll to top